Digitalizare rapida – iata destinatia finala a lumii post-pandemie. Secretarul general ONU, Antonio Guterres, avertizeaza ca situatia din viitorul apropiat implica o serie de riscuri pentru umanitate, cu urmari socio-economice profunde.
Este clar ca asistam la o digitalizare masiva a relatiilor umane odata cu criza si aceasta va avea un impact inevitabil (...) Viitorul va fi mult mai digital decat trecutul. Aceasta va da un impuls enorm inteligentei artificiale, dezvoltarii tuturor activitatilor din spatiul cibernetic, estimeaza Guterres, intr-un interviu telefonic publicat miercuri de agentia EFE.
O alta voce vine, de dincolo de ocean, cu solutii clare pentru evitarea crizei generate de COVID-19. Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, care solicita inca din 20015, liderilor mondiali sa se pregateasca pentru un posibil scenariu de pandemie, declara de curand pentru The Washington Post:
Nu exista nicio indoiala ca Statele Unite au ratat ocazia de a fi cu un pas inaintea coronavirusului. Dar fereastra pentru luarea deciziilor importante inca nu s-a inchis.
Cel mai important factor, de care autoritatile trebuie sa tina seama, este o „abordare serioasa la nivel national” a restrictiilor pentru a impiedica raspandirea bolii.
Cand oamenii pot calatori liber, la fel va calatori si virusul. Liderii tarii trebuie sa fie stricti: sa inchida TOT pana cand numarul de cazuri incepe sa scada in toata America. Asta ar putea dura 10 saptamani sau chiar mai mult. In acest timp, nimeni nu isi poate continua activitatea, declara acesta.
De asemenea. Gates stabileste ca prioritara tratarea persoanelor cu simptome evidente, precum si alocarea sumelor necesare pentru gasirea unui vaccin, dar si a celor dispusi sa il testeze.
Sa ii lasam pe oamenii de stiinta sa ne informeze si sa ne bazam pe datele si experienta profesionistilor medicali. Numai asa vom putea salva vieti si vom reveni la munca.
Intre timp, potrivit publicatiei The Telegraph, cunoscutul om de afaceri nu pierde timpul si pune in aplicare un plan de aproape 1 miliard de dolari, pentru lansarea unei retele de sateliti video, care vor supraveghea Pamantul.
Prin urmare, 500 de sateliti produsi de compania EarthNow, cu sediul la Washington, vor acoperi atmosfera Terrei, transmitand imagini in direct, cu doar o secunda intarziere.
Fondatorul companiei, Russel Hannigan, a declarat, citat de The Telegraph, ca aplicatiile se adreseaza atat guvernelor, cat si clientilor comerciali. Astfel se poate monitoriza in timp real pescuitul ilegal, sistemele meteorologice sau monitorizarea migratiilor naturale. Vizualizarea live a transmisiunilor se va putea face pe smartphone sau tableta.
Credem ca posibilitatea de a vedea si de a intelege Pamantul in direct si fara nicio perdea ne va ajuta pe toti sa apreciem mai bine si, in final, sa avem grija de singura noastra casa, a mai spus Hannigan.
Misterele stiintei nu se opresc aici. Daca vreti sa fiti la curent cu ultimele noutati, nu ratati editiile DIGIPEDIA cu reputatul jurnalist de stiinta, Alexandru Mironov. In fiecare vineri de la orele 21:00, pe Digi World.
- Te-ar putea interesa si:
- DIGIPEDIA pe vârfurile lumii: Dr. Bogdan Ivănescu, știință și adrenalină în expediția Everest 2024
- DIGIPEDIA, un nou capitol în educația științifică cu dr. Bogdan Ivănescu
- O proteină care influenţează longevitatea umană, identificată de cercetători: „Se găsește la multe...