Radiațiile provenite de la lămpile de unghii pot deteriora ADN-ul și pot provoca mutații cauzatoare de cancer în celulele umane, a descoperit un nou studiu.
Unii dermatologi spun că descoperirile publicate zilele trecute într-un studiu din jurnalul Nature Communications nu sunt noi când vine vorba de preocupările legate de lumina ultravioletă din orice sursă. De fapt, rezultatele reafirmă motivul pentru care unele persoane au schimbat modul în care își fac manichiura cu gel sau au încetat cu totul să le facă.
"Descoperirile contribuie la datele deja publicate cu privire la efectele nocive ale radiațiilor (ultraviolete) și arată moartea celulară directă și deteriorarea țesutului, ceea ce poate duce la cancer de piele", a spus dr. Julia Curtis, profesor asistent de dermatologie la Universitatea din Utah.
"Paturile de bronzare sunt listate ca fiind cancerigene, iar lămpile UV pentru unghii sunt mini paturi de bronzare pentru unghiile tale, pentru a fixa gelul pe unghii", a spus Curtis.
Citește și: Știai? Ce înseamnă dacă ai încrețituri pe unghii și când trebuie să te îngrijorezi
O formă de radiație electromagnetică, lumina ultravioletă are o lungime de undă cuprinsă între 10 și 400 de nanometri. Lumina ultravioletă A (315 până la 400 nanometri), care se găsește în lumina soarelui, pătrunde mai adânc în piele și este folosită în mod obișnuit în uscătoarele UV de unghii, care au devenit populare în ultimul deceniu. Paturile de bronzare folosesc 280 până la 400 de nanometri, în timp ce spectrul utilizat în uscătoarele de unghii este de 340 până la 395 de nanometri, potrivit unui comunicat de presă care citează datele studiului. În plus, lumina ultravioletă poate îmbătrâni pielea și poate duce la apariția petelor și ridurilor.
"Dacă vă uitați la felul în care sunt prezentate aceste dispozitive, ele sunt comercializate ca fiind sigure, fără a vă face griji, dar, din câte știm, nimeni nu a studiat de fapt aceste dispozitive și modul în care afectează celulele umane la nivel molecular și celular până acum", a spus unul dintre autorii studiului, conform CNN.
Cercetătorii au expus celule de la oameni și șoareci la lumina UV, descoperind că o sesiune de 20 de minute a dus la moartea a 20% până la 30% din celule. Trei expuneri consecutive de 20 de minute au făcut ca 65% până la 70% din celulele expuse să moară. Celulele rămase au suferit leziuni mitocondriale și de ADN, ducând la mutații asemănătoare cu cele care au fost observate în cancerul de piele la oameni.
Cea mai mare limitare a studiului este că expunerea liniilor celulare la lumina UV este diferită de realizarea studiului pe animale și oameni vii. "Cea mai mare parte a radiațiilor UV este absorbită de stratul superior al pielii. Când iradiați direct celulele din vasul Petri, este ușor diferit. Nu aveți nicio protecție împotriva pielii, a corneocitelor sau a straturilor superioare. Este, de asemenea, iradiere UVA foarte directă."
Acest studiu, luat împreună cu dovezile anterioare - cum ar fi rapoartele de caz ale persoanelor care au dezvoltat carcinoame cu celule scuamoase, a doua cea mai frecventă formă de cancer de piele, în asociere cu lămpile UVA - înseamnă că ar trebui "cu siguranță să ne gândim mai mult la expunerea mâinilor și a degetele la lumina UVA fără nicio protecție", a spus dr. Shari Lipner.
Citește și: Din ce în ce mai mulți bărbați se îmbolnăvesc de cancer de piele. Care e cauza
Cum să reduci riscul la care te expui din cauza lămpilor UV
Dacă ești îngrijorat de manichiura cu gel, dar nu vrei să renunți la ea, există câteva măsuri de precauție pe care le poți lua pentru a atenua riscurile.
Aplicați protecție solară cu spectru larg care conține zinc și titan în jurul unghiilor și purtați mănuși UV cu vârfurile degetelor tăiate. Mai mult, manichiura cu gel ar putea fi înlocuită cu alte opțiuni la fel de plăcute la nivel estetic. Unele saloane folosesc lumină LED, despre care se crede că nu emit lumină UV sau doar în cantități mult mai mici.
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...
- Studiu: Mersul pe jos de trei ori pe săptămână „aproape înjumătăţeşte” reapariţia durerilor lombare
- Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila...