boala x

Ce este Boala X, maladia care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS avertizează că ”o viitoare pandemie este doar o chestiune de timp”

Boala X, cea mai mare temere a experților în sănătate / Foto: Shutterstock

Cu o rată de mortalitate de 20 de ori mai mare decât cea a Covid-19 şi fără un vaccin, Boala X ar putea îngenunchea rapid omenirea.

Puţini ar rămâne neatinşi de agentul patogen, acesta provocând prăbuşirea sistemelor de sănătate şi colapsul economiilor, în timp ce lumea ar încerca din nou să stăpânească o forţă a naturii. În acest scenariu, experţi în domeniul sănătăţii la nivel mondial au luat cuvântul săptămâna aceasta în cadrul unui panel al Forumului Economic Mondial (WEF), desfăşurat sub tema: „Pregătirea pentru boala X”. Denumirea a fost propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în 2018.

Din fericire, Boala X este ipotetică, denumind agenţi patogeni încă neîntâlniţi, capabili să declanşeze pandemii.

OMS explică faptul că acest termen „reprezintă recunoaşterea că o epidemie internaţională gravă ar putea fi cauzată de un agent patogen (un microorganism care poate provoca o boală) necunoscut în prezent ca fiind cauza bolilor umane”.

Pe scurt, boala X este un agent patogen teoretic – un virus ipotetic. Acesta poate fi necunoscut sau o particulă infecţioasă demult uitată.

OMS a profitat de ocazia oferită de recenta reuniune anuală a Forumului Economic Mondial, de la Davos, din Elveţia, pentru a le cere liderilor lumii să ia în considerare posibilitatea unui astfel de scenariu.

„Unii spun că acest lucru ar putea crea panică”, spune directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat. „Nu. Este mai bine să anticipăm ceva ce se poate întâmpla – pentru că s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră – şi să ne pregătim pentru asta”, preciează el.

Citește și: Noi descoperiri despre boala Alzheimer dezvăluie efectul dezastruos al proteinelor toxice asupra celulelor creierului. Daunele pe care le provoacă proteina Tau

Boala X ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19? Ce spun experţii

Într-un interviu recent, oficialii au descris boala X ca fiind un agent patogen de 20 de ori mai mortal decât Covid-19, care a ucis aproape şapte milioane de oameni. Dr. Amesh Adalja, medic şi cercetător senior la Centrul pentru Securitate Sanitară la Johns Hopkins, spune că o astfel de boală este o posibilitate.

„Există tulpini de virusuri care au rate de mortalitate foarte ridicate şi care ar putea dezvolta capacitatea de a se transmite eficient de la om la om”, spune dr. Amesh Adalja, potrivit unui reportaj CBS News.

Medicul american speculează că agentul patogen ipotetic ar putea fi în cele din urmă un virus respirator care ar putea deveni foarte transmisibil de la om la om. Medicul spune că un astfel de microorganism ar putea să circule deja la speciile animale, la fel ca gripa aviară sau gripa porcină. Interacţiunile oamenilor cu aceste animale ar putea fi locul în care bolile îşi fac apariţia.

„Cele mai multe dintre acestea vor dispărea, dar ceea ce ne îngrijorează este una care se poate răspândi eficient, aşa cum s-a întâmplat în 1918″, adaugă doctorul Adalja, comparând boala X cu gripa spaniolă.

Încă din 2015, organizaţiile membre ale OMS au recunoscut lipsa extremă de pregătire a comunităţii internaţionale pentru focare semnificative de boli.

La scurt timp, a fost iniţiat un plan numit „Planul de acţiune pentru prevenirea epidemiilor” (R&D Blueprint for Action to Prevent Epidemics), în care erau enumeraţi agenţii patogeni pentru care există motive întemeiate de îngrijorare.

În urma unei reuniuni din februarie 2018, comitetul a adăugat o căsuţă goală la lista de potenţiali ucigaşi, care prezintă cel mai mare risc pentru sănătatea publică: Boala X.

Intenţia a fost de a forţa autorităţile să rămână flexibile în pregătirile lor şi să nu fie constrânse de cunoaşterea bolilor cunoscute, scrie news.ro.

Informaţiile ajută la orientarea cercetării şi dezvoltării la nivel mondial în domenii precum vaccinurile, testele şi tratamentele.

Boala X reprezintă un agent patogen ipotetic care ar putea provoca într-o zi o epidemie sau o pandemie, potrivit unui anunţ din 2022 privind intenţia OMS de a-şi actualiza lista.

O versiune iniţială a listei, care nu includea boala X, a fost publicată în 2017, iar o altă actualizare este planificată pentru prima jumătate a anului 2024. Bolile incluse în prezent pe listă includ, printre altele, Covid-19, Zika, Ebola şi SARS.

Într-o serie de consultări cu reprezentanţi din mai multe state din întreaga lume, OMS a discutat chestiuni legate de descoperirea, supravegherea, cercetarea şi provocările sociopolitice cu care se confruntă pentru a preveni un agent patogen despre care nu ştim nimic în prezent.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că organizaţia a pus deja în aplicare măsuri, inclusiv crearea unui fond pentru pandemie şi construirea unui centru de transfer tehnologic în Africa de Sud pentru a aborda inechităţile în ceea ce priveşte distribuţia vaccinurilor.

„Bineînţeles, există unele persoane care spun că acest lucru ar putea crea panică. Este mai bine să anticipăm ceva ce s-ar putea întâmpla, pentru că s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră, şi să ne pregătim pentru asta”, a declarat Tedros în faţa comisiei.

Poate că una dintre cele mai profunde lecţii învăţate după pandemia de Covid-19 a fost provocarea reprezentată de dezinformarea şi teama unei conspiraţii.

Citește și: Efectele periculoase ale scăderii bruște a temperaturilor asupra organismului. O diferenţă de 4 grade Celsius este amortizată în 10-12 zile

Peste 60 de şefi de stat şi aproape 300 de alţi lideri politici de top din întreaga lume au participat la Reuniunea Anuală a WEF din 2024

În cadrul dezbaterii despre boala X, desfăşurată sub titlul de „Pregătirea pentru boala X”, de la Davos, au participat lideri mondiali din domeniul sănătăţii, printre care Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, Nísia Trindade, ministrul sănătăţii din Brazilia, şi Nancy Brown, director general al Asociaţiei Americane a Inimii.

Participanţii au discutat despre cum să pregătească sistemele de sănătate pentru viitoarele pandemii şi alte crize.

În cadrul forumului economic, convorbirile au inclus şi discutarea unor măsuri proactive împotriva tipurilor de virusuri care sunt cel mai probabil să genereze o pandemie. Aceste acţiuni includ dezvoltarea de teste de diagnosticare şi de vaccinuri.

S-a evidenţiat şi necesitatea unor sisteme de avertizare timpurie, precum şi îmbunătăţirea serviciilor de sănătate în ceea ce priveşte capacitatea acestora de a se extinde rapid şi cu o rezistenţă mai mare la valuri de infectare neaşteptate.

Din fericire, oficialii din întreaga lume pot începe să facă pregătiri fără să ştie exact care va fi boala X. Există obstacole în gestionarea eficientă şi eficace a unei boli emergente foarte virulente. Unul dintre acestea este lipsa globală de transparenţă, cum ar fi negarea de către China a transmiterii rapide a Covid-19 de la om la om.

Recent, noi informaţii făcute publice în Statele Unite în această săptămână, dezvăluie faptul că, un laborator din China a cartografiat coronavirusul mortal cu două săptămâni înainte să anunţe celelalte ţări. Timpul de aşteptare s-ar fi putut dovedi critic în combaterea pandemiei, spun specialiştii.

Un alt obstacol periculos este dezinformarea, care afectează capacitatea publicului de a avea încredere în oficialii din domeniul sănătăţii publice şi de a fi receptiv la măsurile de protecţie recomandate împotriva agenţilor patogeni emergenţi.

Citește și: Rezultate „remarcabile”. Un tratament împotriva cancerului de col uterin, considerat una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii 20 de ani

Te-ar putea interesa si:
Inteligența artificială, ajutor important în medicină. OMS atrage, însă, atenția că există și multe...
Pericolul la care se supun persoanele care au tipare neregulate de somn. Boala gravă pe care o pot...
Un test de sânge pentru sindromul oboselii cronice a dovedit o acurateţe de 91% într-un studiu pilot

Programul Zilei

Duminică25.02
Luni26.02
Marți27.02
Miercuri28.02
Joi29.02
Vineri01.03
Sâmbătă02.03
06:00 Ritualuri mistice in regat
06:50 Comoara din Berlin
07:45 Henry al VIII-lea
08:37 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
08:40 Picturi celebre
09:35 Marile imperii ale antichitatii
10:25 Ultimii vanatori
11:20 Transamazonia
11:47 O lume ciudata
12:00 Locul favorit al lui Stephen Hawking
12:30 Locul favorit al lui Stephen Hawking
13:00 Noii oameni
13:48 O lume ciudata
14:00 in vacanta
14:30 in vacanta
15:00 Povestiri din razboi
15:53 Digi Portret - Ionut Budisteanu
16:00 Dezastre naturale
16:46 Curiozitati
17:00 Exploreaza Japonia!
17:30 Exploreaza Japonia!
18:00 Comoara din Berlin
18:54 Portrete noi
20:00 Picturi celebre
20:56 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 1
21:00 Marile imperii ale antichitatii
21:51 O lume ciudata
22:00 Minunata cultura japoneza
22:25 Minunata cultura japoneza
22:51 Portrete noi
23:00 Ritualuri mistice in regat
23:50 Transamazonia
00:17 Portrete noi
00:25 Locul favorit al lui Stephen Hawking
00:55 Locul favorit al lui Stephen Hawking
01:25 Noii oameni
02:12 Filler Digipedia - ISTORIA POLITICA
02:15 in vacanta
02:45 in vacanta
03:15 Povestiri din razboi
04:10 Dezastre naturale
04:56 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 1
05:00 Exploreaza Japonia!
05:30 Exploreaza Japonia!
06:00 Ritualuri mistice in regat
06:50 Comoara din Berlin
08:40 Picturi celebre
09:36 Filler Digipedia - CALATORIE IN UNIVERS 2
09:40 Marile imperii ale antichitatii
10:35 Minunata cultura japoneza
11:00 Minunata cultura japoneza
11:25 Transamazonia
11:52 Ultimele descoperiri
12:00 Titanic: povesti din adancuri
12:45 Curiozitati
13:00 Lucy Worsley investigheaza
13:55 Filler Digipedia - EVOLUTIA UNIVERSULUI 2
14:00 in vacanta
14:30 in vacanta
15:00 Povestiri din razboi
15:54 Filler Digipedia - STEM VS CRISPRS 1
16:00 Dezastre naturale
16:47 O lume ciudata
16:57 Filler Digipedia - ONLINE VS SCOALA SAT 1
17:00 Exploreaza Japonia!
17:30 World Heritage Fujisan
18:00 Aventurile lui Brian Cox in timp si spatiu
18:52 Portrete noi
20:00 Picturi celebre
20:54 Filler Digipedia - STEM VS CRISPRS 2
21:00 Civilizatii disparute
22:00 Secretele Mediteranei
23:00 Ritualuri mistice in regat
23:50 Transamazonia
00:16 Ultimele descoperiri
00:35 Titanic: povesti din adancuri
01:20 Lucy Worsley investigheaza
02:15 in vacanta
02:45 in vacanta
03:15 Povestiri din razboi
04:10 Dezastre naturale
04:56 Filler Digipedia - ONLINE VS SCOALA SAT 2
05:00 Exploreaza Japonia!
05:30 World Heritage Fujisan
06:00 Ritualuri mistice in regat
06:50 Aventurile lui Brian Cox in timp si spatiu
08:50 Picturi celebre
09:45 Civilizatii disparute
10:40 Secretele Mediteranei
11:34 Locuitorii din casa noastra
12:00 Titanic: povesti din adancuri
12:45 Curiozitati
13:00 Lucy Worsley investigheaza
14:00 in vacanta
14:30 in vacanta
15:00 Povestiri din razboi
15:53 Portrete noi
16:00 Vreme extrema: ghid de supravietuire
17:00 Comorile Japoniei
17:15 Comorile Japoniei
17:30 Comorile Japoniei
17:47 O lume ciudata
17:57 Gradina Botanica
18:00 Aventurile lui Brian Cox in timp si spatiu
18:52 Portrete noi
20:00 Picturi celebre
20:53 Digi portret: ANDREEA BORTUN
21:00 Civilizatii disparute
22:00 Minunata cultura japoneza
22:25 Minunata cultura japoneza
22:50 O lume ciudata
23:00 Ritualuri mistice in regat
23:50 Dreptul la vot
00:40 Titanic: povesti din adancuri
01:25 Lucy Worsley investigheaza
02:20 in vacanta
02:50 in vacanta
03:20 Povestiri din razboi
04:15 Vreme extrema: ghid de supravietuire
05:10 Comorile Japoniei
05:25 Comorile Japoniei
05:40 Comorile Japoniei
06:00 Ritualuri mistice in regat
06:50 Aventurile lui Brian Cox in timp si spatiu
07:41 Filler Digipedia - GRADINA BOTANICA 2
08:50 Picturi celebre
09:45 Civilizatii disparute
10:40 Minunata cultura japoneza
11:05 Minunata cultura japoneza
11:30 Transamazonia
12:00 Titanic: povesti din adancuri
12:45 Curiozitati
13:00 Lucy Worsley investigheaza
14:00 in vacanta
14:30 in vacanta
15:00 Povestiri din razboi
15:50 Digi Portret - Razvan Suma
16:00 Vreme extrema: ghid de supravietuire
17:00 Comorile Japoniei
17:20 Comorile Japoniei
17:36 Digipedia - China
17:40 Ultimele descoperiri
18:00 Aventurile lui Brian Cox in timp si spatiu
18:53 Ultimele descoperiri
20:00 Picturi celebre
21:00 Civilizatii disparute
22:00 Secretele Mediteranei
22:55 Eliberarea lui Mussolini
23:55 Transamazonia
00:25 Titanic: povesti din adancuri
01:10 Lucy Worsley investigheaza
02:05 in vacanta
02:35 in vacanta
03:05 Povestiri din razboi
03:55 Vreme extrema: ghid de supravietuire
05:00 Comorile Japoniei
05:20 Comorile Japoniei
05:40 Ultimele descoperiri
06:00 Eliberarea lui Mussolini
07:00 Aventurile lui Brian Cox in timp si spatiu
09:00 Picturi celebre
09:55 Civilizatii disparute
10:50 Secretele Mediteranei
11:44 Curiozitati
12:00 Titanic: povesti din adancuri
12:45 Ultimele descoperiri
13:00 Lucy Worsley investigheaza
14:00 in vacanta
14:30 in vacanta
15:00 Povestiri din razboi
15:52 Digi Portret - Stefan Caltia
16:00 Vreme extrema: ghid de supravietuire
17:00 Pe insula lui Robinson Crusoe
17:53 Digi Portret - Dan Dinu
18:00 Aventurile lui Brian Cox in timp si spatiu
18:53 Digi Portret - Alexandru Ciubotariu
20:00 Picturi celebre
20:53 Digi Portret - Constantin Dumitriu
21:00 Civilizatii disparute
21:53 Digi Portret - Wargha Enayati
22:00 Secretele Mediteranei
22:53 Digi Portret - Justin Ionescu
23:00 incapatanarea unui preot
23:54 O lume ciudata
00:05 O lume ciudata
00:17 Curiozitati
00:30 Titanic: povesti din adancuri
01:15 Lucy Worsley investigheaza
02:10 in vacanta
02:40 in vacanta
03:10 Povestiri din razboi
04:05 Vreme extrema: ghid de supravietuire
05:05 Pe insula lui Robinson Crusoe
06:00 incapatanarea unui preot
06:55 Aventurile lui Brian Cox in timp si spatiu
08:55 Picturi celebre
09:50 Civilizatii disparute
10:45 Secretele Mediteranei
11:38 Ultimele descoperiri
12:00 Istoria pe numere
12:46 Iluzii
13:00 in pragul razboiului
13:51 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
14:00 in vacanta
14:30 in vacanta
15:00 Catastrofe naturale
15:51 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
16:00 Aristocratia britanica
16:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
17:00 Arhitectura
17:30 Arhitectura
18:00 Povestiri din razboi
19:50 O lume ciudata
20:00 Luptatorii aerului
20:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
21:00 DIGIPEDIA
21:30 ZONA DE RISC.BIOCOD
22:00 Poarta catre Univers
22:55 Secretul comorii naziste
23:46 Capitalism asumat
00:16 Ultimele descoperiri
00:30 Istoria pe numere
01:20 in pragul razboiului
02:10 in vacanta
02:40 in vacanta
03:10 Catastrofe naturale
04:05 Aristocratia britanica
05:00 Arhitectura
05:30 Arhitectura
06:00 Secretul comorii naziste
06:55 Povestiri din razboi
08:40 Luptatorii aerului
09:35 DIGIPEDIA
10:10 ZONA DE RISC.BIOCOD
10:35 Poarta catre Univers
11:29 Nasterea sistemului solar
12:00 Istoria pe numere
12:46 Iluzii
13:00 in pragul razboiului
13:50 Ultimele descoperiri
14:00 Vacanta raw
14:25 Vacanta raw
14:50 Ultimele descoperiri
15:00 Catastrofe naturale
16:00 Aristocratia britanica
17:00 Arhitectura
17:30 Arhitectura
18:00 Povestiri din razboi
19:50 O lume ciudata
20:00 Luptatorii aerului
21:00 Planeta noastra
21:54 Filler Asteroizi 1
22:00 Ce nu stiam despre tehnologia 5G
22:55 Ce lasam in urma
00:14 in cautarea vasului Guerrero
00:40 Istoria pe numere
01:30 in pragul razboiului
02:20 Vacanta raw
02:45 Vacanta raw
03:10 Catastrofe naturale
04:05 Aristocratia britanica
05:00 Arhitectura
05:30 Arhitectura

Partenerii noștri

Sleep,Apnea,Is,Shown,Using,A,Text

Dieta nesănătoasă creşte riscul de apnee în somn

O dietă sănătoasă bazată pe plante ar putea fi cheia prevenirii apneei obstructive în somn (OSA)...