Aripi de avioane adaptive, care sa isi schimbe forma in zbor. Este vorba despre un proiect al agentiei spatiale americane, care ar trebui sa faca transportul aerian mai ieftin. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
In prezent, directia avioanelor in zbor este controlata de anumite parti ale aripilor, cum ar fi flapsurile. Acestea sunt singurele care se misca, in functie de comenzile primite din cabina de pilotaj. Insa aripa proiectata acum de cercetatorii NASA si MIT ar putea sa-si schimbe toata forma la sute de metri altitudine, daca o cer conditiile de zbor.
A fost construita din sute de piese mici identice, cu forma de triunghi, unele rigide, alte flexibile. Acestea sunt dispuse in asa fel incat sa ramana suficient spatiu gol si sunt acoperite cu un strat subtire de polimer.
Datorita acestei aranjari, aripa devine mai usoara decat cea traditionala, realizata din metal sau compozite, dar si mai performanta. Cu noul design, specialistii cred ca nu doar zborurile vor deveni mai eficiente, ci si producerea si mentenanta aeronavelor.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 16:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Riscul de a muri într-un avion s-a înjumătăţit la fiecare deceniu
- Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai...
- Un pilot din SUA a încercat să oprească motoarele unui avion în plin zbor. La bord se aflau 80 de...