Cercetătorii de la Harvard au colaborat cu cei de la Google pentru un proiect în premieră. Aceștia au creat o hartă 3D a unei mici porțiuni din creier, pentru care au folosit 225 de milioane de imagini și peste un milion de gigabiți de internet.
Diagrama navigabilă reprezintă doar o milionime din cortexul cerebral. Include zeci de mii de neuroni reconstruiți, milioane de fragmente de neuroni și 130 de milioane de sinapse adnotate, precum și axoni, cili, dendrite (proiecțiile ramificate ale neuronilor, ce transmit impulsuri nervoase de la alte celule) și mielină (stratul care înconjoară axonii neuronilor).
Intră aici pentru a vedea HARTA 3D A CREIERULUI

Harta unei mici porțiuni de creier. A fost creată de Harvard și Google / Foto: Universitatea Harvard
Este cel mai mare eșantion de țesut cerebral surprins într-o imagine și reconstituit în detaliu, deși vorbim despre doar un milimetru cub de țesut. Aceasta este performanța la care au ajuns oamenii de la știință de la Harvard în urma unei colaborări în premieră cu cei de la Google.
Pentru realizarea hărții, echipele au împărțit țesutul donat în 5.300 de secțiuni, fiecare cu o grosime de 30 nanometri, și le-au transpus în imagini cu un microscop electronic de scanare la o rezoluție de 4 nanometri. Cele 225 de milioane de imagini rezultate au fost aliniate și "cusute" într-o reprezentare digitală 3D a regiunii. Algoritmii de învățare automată au segmentat celulele individuale și au clasificat sinapsele, axonii, dendritele, celulele și alte structuri, notează Singularity Hub.
- Te-ar putea interesa si:
- A crezut că îl doare capul de la prea multă cafea, dar medicii au descoperit ceva grav: "Nu-mi...
- Decizia luată de Google! Ce se va întâmpla din decembrie cu toate conturile rămase inactive
- Compania Google, obligată să plătească aproape jumătate de milion de euro unui politician...