O nouă enzimă care poate descompune plasticul atât de dăunător mediului înconjurător a fost creată de inginerii chimiști și de oamenii de știință de la Universitatea Texas. Noutatea este că plasticul "mâncat" de această enzimă poate fi distrus în câteva ore sau zile, nu în secole cum se întâmplă în mod natural.
Această descoperire ar putea ajuta la rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme de mediu ale lumii: ce să facem cu miliardele de tone de deșeuri de plastic care se adună în gropile de gunoi și care poluează solul și apele. Enzima are potențialul de a duce reciclarea la un alt nivel și ar putea ajuta industriile să își reducă impactul asupra mediului prin recuperarea și reutilizarea materialelor plastice la nivel molecular, scrie scitechdaily.com, care citează datele din Jurnalul Nature.
"Posibilitățile sunt nesfârșite în toate industriile de a folosi acest proces de reciclare de vârf. Dincolo de industria evidentă a gestionării deșeurilor, oferă și corporațiilor din fiecare sector oportunitatea de a deveni un lider în reciclarea produselor lor. Prin aceste abordări mai sustenabile cu enzime putem începe să ne imaginăm un adevărat traseu circular al materialelor plastice", a spus Hal Alper, profesor la Departamentul de Inginerie Chimică.
Citește și: Poluarea cu plastic şi substanţe chimice a depăşit „limitele” planetei noastre | STUDIU
Proiectul se concentrează pe tereftalatul de polietilenă (PET), un polimer care se găsește în majoritatea ambalajelor de consum, inclusiv recipiente pentru prăjituri, sticle de suc, ambalaje pentru fructe și salate și anumite fibre și textile. Reprezintă 12% din toate deșeurile globale.
Enzima a reușit să ducă la bun sfârșit un „proces circular” de descompunere a plasticului în părți mai mici (depolimerizare) și apoi de repunere chimică (repolimerizare). În unele cazuri, aceste materiale plastice pot fi descompuse în monomeri în doar 24 de ore
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Pericolele din spatele poluării aerului. Cum afectează anumite insecte, potrivit unui studiu...
- Consumul unui pește prins din lacurile și râurile din SUA echivalează cu a bea apă contaminată timp...
- Cel puţin 238.000 de decese premature au fost înregistrate în 2020 din cauza poluării aerului...