Dacă obișnuiești să-ți cureți urechile cu bețișoare, ar trebui să te oprești. Specialiștii ORL nu recomandă acest mod de a păstra igiena urechii, spunând chiar că poate fi periculos.
Ceara din urechi ar trebui, de fapt, lăsată neatinsă, întrucât, contrar părerii unora, nu este un semn al lipsei de igienă, ci este un lucru complet natural. Ceara este produsă de celulele care căptușesc urechea externă și este alcătuită dintr-o substanță uleioasă produsă în mod natural de glandele sebacee.
Acest ulei natural se amestecă cu murdărie, transpirație și celule moarte ale pielii, ceea ce iese atunci când este folosit un bețișor cu vată în vârf. Ceara acționează ca o barieră împotriva pătrunderii virusurilor și bacteriilor dăunătoare în canalul urechii și este bine de știut că aceasta se curăță singură în mod normal.
O acumulare de ceară care vă face urechile să se simtă pline, dacă apar dureri sau nu mai auziți bine, atunci ele pot fi curățate, însă cu multă grijă, fără bețișoare, de preferat cu un prosop moale sau, dacă nu vă descurcați, la medic.
Dr. Jeryy Lin, specialist ORL, a spus că, uneori, ar putea fi necesară o vizită la medic pentru curățarea urechilor, însă sunt și lucruri pe care le poți face acasă. El a explicat că a scoate puțină ceară din partea din față a urechii este în regulă, dar a atras atenția că nu ar trebui folosite niciodată bețișoare cu vată.
"Bețișoarele cu vată sunt o idee proastă. Ocupă o mare parte din diametrul canalului auditiv, iar folosirea lor nu face altceva decât să împingă ceara mai adânc în ureche. În cel mai rău caz, ceara ar putea fi dusă până la timpan și poate duce chiar la perforarea lui", a explicat medicul citat de The Sun. Acest lucru ar pitea cauza pierderea auzului, mâncărime în ureche sau țiuit (tinitus).
Picăturile de urechi reprezintă o soluție sigură pentru curățare. Aceste soluții ajută la subțierea și înmuierea acumulării de ceară din ureche. Un studiu din 2018 a constatat că utilizarea picăturilor pentru urechi timp de cinci zile are mai multe șanse să curețe complet ceara decât dacă nu s-ar folosi nimic.
Foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Premieră mondială în lumea implanturilor. O ureche făcută din celule umane, creată la o imprimantă...