Acum avem inca un motiv medical sa ne trezim devreme. Un studiu recent spune ca femeile isi scad considerabil riscul de cancer mamar. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Specialistii britanici au pornit de la cercetari anterioare, care demonstrau o legatura intre cancerul de san si un somn intrerupt ori prea indelungat. Acum au analizat informatiile despre 400.000 de femei.
Si au descoperit ca, pentru fiecare ora in plus fata de cele 8 recomandate in fiecare noapte, pacientele si-au crescut riscul de tumori mamare cu 19 procente.
La fel de periculoase sunt si turele de noapte, mai noteaza autorii. Femeile care lucreaza numai pe intuneric sunt mai predispuse la un astfel de cancer pentru ca lumina artificiala suprima nivelul de melatonina, hormon implicat in reglarea ritmului circadian. La risc contribuie si expunerea la anumite chimicale, ori poluarea din aer, precum si fumatul.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 15:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce se întâmplă în creier când dormim? Funcțiile ascunse ale viselor. Ce spun cele mai noi cercetări...
- O ciupercă toxică, descoperită în morminte antice, ar putea fi transformată în medicament...
- Un medicament folosit contra paraziţilor intestinali, identificat ca potenţial tratament pentru un...