Râsul este un act fiziologic, considerat cel mai bun medicament, ajută organismul să elibereze endorfine și, printre altele, stimulează memoria de scurtă durată. Dar de ce râdem? Iată ce spune un nou studiu:
Râsul apare la aproximativ trei luni de viață, cu mult înainte să putem vorbi. La fiecare 10 minute de conversație, râdem, în medie, de șapte ori, spune un studiu. Din altul reiese că suntem de 30 de ori mai predispuși să râdem dacă ne aflăm într-un grup. Ceea ce înseamnă, spun oamenii de știință, că acest comportament este, de fapt, o strategie de supraviețuire pe care o folosim, fără să ne dăm seama, ca să le arătăm celorlalți că nu există nicio amenințare. De aceea este și contagios.
Sentimentul de siguranță și încredere pe care ni-l conferă această stare ar putea explica și de ce ne atrag persoanele care ne înveselesc. Râsul este controlat de aceiași centri ai creierului care reglează și fricile sau emoțiile. Și are numai beneficii pentru corp: ne crește cantitatea de oxigen inhalat, eliberează endorfine, ne scapă de stres și chiar de durere. În plus, stimulează sistemul imunitar.
Află totul despre râs, dar și alte știri interesante, în emisiunea Jurnalul de Științe, prezentată de Teodora Safta. În fiecare vineri, de la ora 20, pe Digi World Romania și de la ora 22 pe Digi Life Romania.
- Te-ar putea interesa si:
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
- Sucurile pot duce la căderea părului. Bărbații sunt cei mai afectați de consumul băuturilor cu zahăr
- Ce se întâmplă cu persoanele care nu beau suficientă apă. La ce riscuri se supun