Chiar daca aerul conditionat inca e un lux in anumite tari, alte state au un astfel de aparat instalat in aproape fiecare casa. Din pacate, aerul conditionat reprezinta un pericol pentru Terra, ce se afla intr-un proces de incalzire, scrie The Guardian.
In 2009, 90% din casele din SUA aveau aer conditionat; aparatele consumau aproximativ 6% din consumul de energie rezidential al tarii, potrivit The New York Times. Aceste aparate emana aproximativ 100 de milioane de tone de dioxid de carbon in fiecare an.
In timp ce SUA foloseste mai multa energie pentru aer conditionat decat foloseste Africa pentru toate nevoile electrice, planeta sufera. Centralele electrice polueaza mediul pentru a produce atat de multa energie, ceea ce afecteaza clima.
Multe aparate de aer conditionat emit compusi chimici numiti HFC sau hidrofluorcarboni. Expertii vor sa limiteze cantitatea de HFC emanata, pentru ca acesti compusi contribuie la incalzirea globala.
Desi reprezinta doar o portiune mica a emisiilor de gaze cu efect de sera, HFC prind de mii de ori mai multa caldura in atmosfera decat dioxidul de carbon. Vestea buna e ca daca aparatul de aer conditionat functioneaza optim, atunci nu va emana HFC in atmosfera, desi acestia pot fi emanati si in timpul procesului de fabricatie sau atunci cand aparatele nu sunt reciclate corespunzator.
Cel mai mare pericol e cantitatea de energie pe care o consuma aparatele de aer conditionat. Cererea creste la nivel mondial si expertii estimeaza ca, in doar 30 de ani, va fi consumata mai multa energie pentru racire decat pentru incalzire.
Mai mult, aparatele de aer conditionat emana caldura pentru a raci aerul din interior - in timpul noptii, pot creste temperatura unui oras si cu 2 grade Celsius, asa ca oamenii isi seteaza aparatele la putere mai mare si ciclul continua, fiind un pericol pentru planeta.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum a ajuns apa pe Terra? Cea mai nouă teorie a cercetătorilor
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo