Top,View,Of,Young,Woman,Sleeping,On,Side,In,Her

Ce înseamnă igiena unui somn sănătos și câte ore ar trebui să dormim în funcție de vârstă

Somn. Shuterstock

În fiecare an, în vinerea celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, este sărbătorită Ziua mondială a somnului. Anul acesta, ediția cu numărul 16 a acestui eveniment este marcată la 17 martie 2023, potrivit www.worldsleepday.org. 

Scopul acestei zilei este de a sublinia importanţa pe care un somn suficient şi odihnitor o are pentru păstrarea sănătăţii mintale şi fizice, precum şi pentru sporirea calităţii vieţii. Totodată, este atrasă atenţia asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât şi asupra societăţii. Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn şi variante de tratament care să vindece sau măcar să diminueze acest gen de afecţiuni.

"Somnul este esenţial pentru sănătate"

Sloganul din anul 2023 al Zilei mondiale a somnului este "Somnul este esenţial pentru sănătate" (''Sleep is Essential for Health''), potrivit worldsleepday.org.

Somnul este fundamental pentru menţinerea sănătăţii fizice, psihice şi bunăstării proprii, având o influenţă benefică la fel de puternică asupra acestor deziderate precum mâncatul sănătos şi exerciţiile fizice. Totuşi, arată sursa citată, importanţa somnului pentru binele individului şi al întregii societăţi nu a atins cotele de popularizare şi conştientizare ale celorlalţi doi factori.

somn

Somnul este un factor cheie în menținerea unei sănătăți de fier. / Foto: Shutterstock

Nu costă nimic, nu presupune efort fizic. Importanța sănătății somnului 

Chiar dacă dormitul este un proces natural, nu costă nimic şi nu presupune efort fizic, el nu ar trebui ignorat, preţuit mai puţin sau considerat ca un bun dat. Din contră, subliniază medicul Lourdes DelRosso, citat de wordsleepday.org. Tulburările somnului necesită o atenţie sporită şi o rezolvare cât mai timpurie şi eficientă. Chiar şi atunci când nu există dificultăţi majore legate de somn, fiecare dintre noi este încurajat să găsească modalităţi de a ne optimiza somnul, pentru a ne simţi şi mai bine şi pentru a rămâne sănătoşi o perioadă cât mai îndelungată.

Iniţiativa din anul acesta a Societăţii Mondiale a Somnului este cu atât mai relevantă, cu cât studiile recente continuă să demonstreze importanţa somnului pentru sănătate.

Un obicei cu cinci ore de somn sau mai puţin la vârstele de 50, 60 şi 70 de ani, asociat cu un risc mai mare cu 30% până la 40% de a dezvolta mai multe boli cronice

În ediția din octombrie 2022 a jurnalului ştiinţific PLOS Magazine, a fost publicat un studiu efectuat de o echipă de cercetători britanici şi francezi, condusă de University College London.

Rezultatele analizei arată că somnul timp de cinci ore sau mai puţin la vârstele de 50, 60 şi 70 de ani a fost asociat cu un risc mai mare cu 30% până la 40% de a dezvolta mai multe boli cronice comparativ cu persoanele care dormeau până la şapte ore. Printre aceste afecţiuni cronice se numără bolile de inimă, diabetul şi chiar cancerul. Studiul a monitorizat, timp de 25 de ani, impactul duratei somnului asupra sănătăţii a peste 7.000 de bărbaţi şi femei la vârstele de 50, 60 şi 70 de ani, timp de 25 de ani.

Relaţia dintre durata somnului din timpul nopţii şi riscul de deces

Cercetătorii au examinat, de asemenea, relaţia dintre durata somnului din timpul nopţii în cazul fiecărui participant şi riscul de deces. Ei au descoperit că somnul cu o durată de cinci ore sau mai puţin la vârsta de 50 de ani a fost asociat cu un risc de deces mai mare cu 25%.

"Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, obiceiurile lor de somn şi structura somnului se modifică. Cu toate acestea, este recomandat să doarmă timp de şapte până la opt ore pe noapte - deoarece duratele de somn peste sau sub aceasta au fost asociate anterior cu boli cronice", a declarat Séverine Sabia, autoare principală a studiului, conform unui comunicat de presă.

Sleeping,Charming,Caucasian,Woman,Dreaming,In,Her,Bed,Of,A

Credit foto: Shutterstock

Ce înseamnă igiena somnului și de ce este extrem de importantă

Cercetătoare şi epidemiolog la Institutul de Epidemiologie şi Sănătate de la University College London şi la Institutul francez pentru sănătate şi cercetări medicale (Inserm), Sabia a subliniat importanţa unei igiene corespunzătoare a somnului, dând drept exemplu în acest sens asigurarea unui mediu liniştit, întunecat, cu o temperatură confortabilă în dormitor, înainte de a merge la culcare.

Risc mai mare de demență în cazul personelor care dorm puțin

În aprilie 2021, a fost publicat un studiu la realizarea căruia au contribuit aproape 8.000 de adulţi, monitorizaţi timp de 25 de ani. Studiul, apărut în jurnalul ştiinţific Nature Communications, a relevat un risc mai mare cu 20-40% de demenţă la persoanele care dorm puţin, al căror somn are o durată mai mică sau egală cu şase ore pe noapte la vârste de 50 sau 60 de ani, comparativ cu cele care dorm "normal" (şapte ore). Această cercetare, care sugerează existenţa unei asocieri între durata somnului şi riscul de demenţă, fără a permite confirmarea unei relaţii cauză - efect, a fost realizată de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa şi Universitatea din Paris, în colaborare cu University College London.

Cea mai potrivită oră pentru a beneficia de un somn vindecător

Un alt studiu, publicat în noiembrie 2021, a indicat că obiceiul de a merge la culcare înainte de ora 22:00 sau după ora 23:00 poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiace. În urma examinării datelor colectate de la o cohortă de 88.000 de persoane care au raportat la ce oră au mers la culcare, echipa de cercetători din Marea Britanie a ajuns la concluzia că ora optimă este între 22:00 şi 22:59.

somn

Nu este sănătos să dormi cu lumina aprinsă, nici măcar cu o lampă de veghe. / Foto: Shutterstock

Cea mai importantă măsură pentru combaterea insomniei. Elementele care contribuie la un somn sănătos 

Menţinerea unui orar regulat de somn

Potrivit Ruxandrei Borindel, medic specialist în neurologie, menţinerea unui orar regulat de somn, adică respectarea unui interval constant de somn, culcarea la aceeaşi oră în fiecare seară şi trezirea zilnică la aceeaşi oră, este cea mai importantă măsură pentru combaterea insomniei, se arată pe site-ul cdt-babes.ro. Fiecare poate experimenta pentru găsirea orarului cel mai potrivit de somn, însă odată stabilit, aceasta trebuie respectat, inclusiv în zilele de weekend.

De ce nu este indicat să folosim gadgeturile cu ecran luminos înainte de culcare

Un alt element care contribuie la un somn sănătos este reglarea în mod natural a ritmului circadian. În întuneric, hipofiza, care este o glandă endocrină cu funcţii multiple, situată la baza creierului, secretă mai multă melatonină, hormon implicat în generarea ciclului somn - veghe. De aceea, nu este indicat să folosim gadgeturile cu ecran luminos înainte de culcare, efectul fiind diminuarea sau chiar suprimarea producţiei de melatonină. Invers, pentru a combate somnolenţa diurnă, este recomandat să petrecem cât mai mult timp la lumină naturală, să lucrăm într-un spaţiu bine luminat şi să evităm folosirea ochelarilor de soare în timpul dimineţii, precizează cdt-babes.ro.

Dieta echilibrată şi exerciţiile fizice regulate și influența uriașă asupra calităţii somnului

Ce alimente să nu consumați seara târziu

Dieta echilibrată şi exerciţiile fizice regulate au, de asemenea, o influenţă considerabilă asupra calităţii somnului. Este indicat ca cina să fie luată seara devreme, iar alimentele grele, cu grăsimi şi/sau condimente, să fie consumate cu cel puţin două ore înainte de culcare. Mai indicate sunt cantităţi mici de alimente care conţin carbohidraţi şi triptofan (precursor al serotoninei şi un substract indirect al producţiei de melatonină), precum jumătate de sandviş de curcan sau o banană, se arată la cdt-babes.ro.

Alcoolul, cafeaua și somnul

Coffee,Cup,And,Beans,On,Old,Kitchen,Table.,Top,View

Credit foto: Shutterstock

Deşi, la prima vedere, alcoolul uşurează adormirea, acesta modifică calitatea somnului şi duce la treziri în noapte, trebuind evitat. Cafeaua poate produce tulburări de somn chiar şi atunci când este consumată cu 10 până la 12 ore înainte de culcare. Dependenţii de nicotină suferă de sevraj în timpul nopţii, ceea ce scade calitatea somnului şi constituie un nou motiv pentru a renunţa la fumat.

Ce exerciții fizice sunt indicate pentru un somn sănătos

Exerciţiile fizice sunt binevenite, fără a fi nevoie de intensitate. Un total zilnic de 20-30 de minute de activităţi moderate, precum plimbarea în ritm alert, grădinăritul sau efectuarea treburilor casnice sunt suficiente pentru a ne influenţa pozitiv somnul. Indicat este ca efortul fizic să fie făcut dimineaţa sau, cel târziu, spre prânz.

Numărul de ore de somn pe 24 ore, pentru fiecare categorie de vârstă

Societatea Română de Pneumologie recomandă numărul de ore de somn pe 24 ore, pentru fiecare categorie de vârstă, după cum urmează: 12-18 ore de somn la nou-născutul de până în 4 luni;

12-16 ore între 4 şi 12 luni; 11-14 ore de somn între 1-2 ani;

10-13 ore de somn între 3-5 ani;

9-12 ore de somn între 6-12 ani;

8-10 ore de somn între 13-18 ani;

7+ ore de somn pentru persoanele de peste 18 ani.

"Neglijarea orelor de somn este asociată cu probleme de concentrare, comportament şi memorie. Somnul insuficient creşte riscul accidentelor, leziunilor, hipertensiunii, obezităţii, diabetului şi depresiei", se arată pe site-ul Societăţii Române de Pneumologie, srp.ro.

Cei trei factori care definesc un somn bun

Conform http://www.worldsleepday.org/, un somn bun este definit de trei factori: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului şi să fie alertă a doua zi; continuitate, adică somn neîntrerupt; profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică şi psihică.

Ziua mondială a somnului este promovată de Societatea Mondială a Somnului, organizaţie apărută în 2016 ca urmare a fuziunii dintre Federaţia Mondială a Somnului şi Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului, transmite Agerpres.

Te-ar putea interesa si:
Nu poți să mai adormi dacă te-ai trezit în mijlocul nopții? Iată câteva trucuri de la experți și...
Principalele motive pentru care te simți mereu înfometat. Factorii care influențează apetitul...
Pericolul la care se supun persoanele care au tipare neregulate de somn. Boala gravă pe care o pot...

Programul Zilei

Miercuri24.04
Joi25.04
Vineri26.04
Sâmbătă27.04
Duminică28.04
Luni29.04
Marți30.04
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Secrete de muzeu
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:22 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE PISTOL
08:25 Arome din Thailanda
09:20 Spectaculoasa planeta albastra
10:15 Istorie pentru tine
10:45 Istorie pentru tine
11:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE CERAMICA
11:15 Ultimele descoperiri
11:40 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
12:52 Digi portret: ANDREEA BORTUN
13:00 Picturi celebre
13:54 Digi Portret - Constantin Dumitriu
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Digi Portret - Stefan Caltia
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Curiozitati
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:17 Digi Portret - Dan Dinu
19:25 Lumea de maine azi
19:48 Ultimele descoperiri
20:00 Arome din insulele Thailandei
20:53 Digi Portret - Wargha Enayati
21:00 Spectaculoasa planeta albastra
21:54 Digi Portret - Justin Ionescu
22:00 Aripi si radacini
23:45 Povestiri stiintifice
00:10 Ultimele descoperiri
00:40 Descoperiri
01:32 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 1
01:35 Picturi celebre
02:30 Inginerie pentru viitor
03:25 Razboi: cautatorii de comori
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Aripi si radacini
07:45 Secrete de muzeu
08:35 Lumea de maine azi
08:52 Digi Portret - Alexandru Ciubotariu
09:00 Lumea de maine azi
09:22 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
09:25 Arome din insulele Thailandei
10:20 Spectaculoasa planeta albastra
11:15 Povestiri stiintifice
11:40 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:47 Ultimele descoperiri
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome de pe Valea Loarei
20:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
21:00 Spectaculoasa planeta albastra
22:00 Aripi si radacini
23:45 Povestiri stiintifice
00:10 Ultimele descoperiri
00:35 Descoperiri
01:30 Picturi celebre
02:30 Inginerie pentru viitor
03:25 Razboi: cautatorii de comori
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
04:57 Filler Digipedia - ISTORIA POLITICA
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Aripi si radacini
07:42 Digipedia - China
07:45 Secrete de muzeu
08:35 Lumea de maine azi
09:00 Lumea de maine azi
09:25 Arome de pe Valea Loarei
10:20 Spectaculoasa planeta albastra
11:15 Povestiri stiintifice
11:40 Imprevizibilul nostru Soare
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
13:54 decembrie
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:47 Curiozitati
17:00 Idei care au schimbat lumea
17:25 Idei care au schimbat lumea
17:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Curiozitati
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome din Insulele Marchize
20:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
21:00 DIGIPEDIA
21:35 Sustenabilitate... simpatica
22:00 Dinozaurii de pe taramul inghetat
22:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
23:00 inaintea razboiului
23:50 Imprevizibilul nostru Soare
00:10 in cautarea vasului Guerrero
00:37 Digi portret: RAZVAN POPOVICI
00:45 Descoperiri
01:40 Picturi celebre
02:35 Inginerie pentru viitor
03:30 Razboi: cautatorii de comori
04:15 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:05 Idei care au schimbat lumea
05:30 Idei care au schimbat lumea
06:00 inaintea razboiului
06:50 Secrete de muzeu
07:40 Lumea de maine azi
08:05 Lumea de maine azi
08:30 Arome din Insulele Marchize
09:25 DIGIPEDIA
10:00 Sustenabilitate... simpatica
10:20 Dinozaurii de pe taramul inghetat
11:15 Ce vad animalele?
11:45 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
12:53 decembrie
13:00 Picturi celebre
13:53 decembrie
14:00 Australia in culori
14:51 decembrie
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Ultimele descoperiri
17:00 Idei care au schimbat lumea
17:14 Ultimele descoperiri
17:25 Idei care au schimbat lumea
17:51 decembrie
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome din Seychelles
21:00 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
21:47 Iluzii
22:00 Dinozaurii de pe taramul inghetat
22:53 decembrie
23:00 inaintea razboiului
23:50 Ce vad animalele?
00:20 Ultimele descoperiri
00:35 Ultimele descoperiri
00:45 Descoperiri
01:40 Picturi celebre
02:35 Australia in culori
03:30 Razboi: cautatorii de comori
04:15 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:05 Idei care au schimbat lumea
05:19 Curiozitati
05:30 Idei care au schimbat lumea
06:00 inaintea razboiului
06:45 Secrete de muzeu
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:25 Arome din Seychelles
09:20 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
10:10 Dinozaurii de pe taramul inghetat
11:05 Cea mai puternica racheta
11:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR SARCOFAGUL GHICA
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
14:00 Australia in culori
14:53 decembrie
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Ultimele descoperiri
17:00 Idei care au schimbat lumea
17:25 Idei care au schimbat lumea
17:50 Ultimele descoperiri
18:00 Secrete de muzeu
18:45 Curiozitati
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome din Tunisia
20:54 decembrie
21:00 Joanna Lumley: Marea Britanie
21:48 Iluzii
22:00 Istorie pentru tine
22:30 Istorie pentru tine
22:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR BRATARILE DACICE
23:00 inaintea razboiului
23:46 decembrie
23:50 Cea mai puternica racheta
00:42 Digiportret - Mihail Cosuletu
00:50 Descoperiri
01:45 Picturi celebre
02:40 Australia in culori
03:35 Razboi: cautatorii de comori
04:20 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:07 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COIF COTOFENEsTI
05:10 Idei care au schimbat lumea
05:35 Idei care au schimbat lumea
06:00 inaintea razboiului
06:50 Secrete de muzeu
07:40 Lumea de maine azi
08:05 Lumea de maine azi
08:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR PIETROASELE
08:30 Arome din Tunisia
09:25 Joanna Lumley: Marea Britanie
10:15 Istorie pentru tine
10:45 Istorie pentru tine
11:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR HINOVA
11:15 Capitalism asumat
11:47 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
14:00 Australia in culori
14:52 Digi Portret - Cristian Lascu
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:47 Curiozitati
17:00 Idei care au schimbat lumea
17:25 Idei care au schimbat lumea
17:50 decembrie
17:55 La bordul lui Silver Spitfire
18:56 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR APAHIDA
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:48 Curiozitati
20:00 Arome din Venetia
20:53 Digi Portret - Radu Gologan
21:00 Deasupra Coreei de Sud
22:00 Legendarul metrou parizian
22:53 Digi Portret - Catalin Cirstoveanu
23:00 Minunile Lunii
23:50 Capitalism asumat
00:14 Curiozitati
00:25 Ultimele descoperiri
00:25 Descoperiri
00:36 Ultimele descoperiri
00:50 Descoperiri
01:20 Padurea subacvatica
01:45 Picturi celebre
02:15 Australia in culori
02:40 Australia in culori
03:07 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
03:10 Viata lui Pasquale Paoli
03:35 Razboi: cautatorii de comori
04:10 Ultimii vanatori
04:20 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:05 Idei care au schimbat lumea
05:07 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COROANELE REGALE
05:10 Idei care au schimbat lumea
05:30 Idei care au schimbat lumea
05:35 Idei care au schimbat lumea
06:00 Minunile Lunii
06:50 La bordul lui Silver Spitfire
07:51 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE PISTOL
07:55 Lumea de maine azi
08:20 Lumea de maine azi
08:42 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE CERAMICA
08:45 Arome din Venetia
09:40 Deasupra Coreei de Sud
10:35 Legendarul metrou parizian
11:30 Un infinit de curcubeie
11:54 Portrete noi
12:00 Descoperiri
12:53 Digi portret - Dan Perjovschi
13:00 Padurea subacvatica
13:53 Portrete noi
14:00 Australia in culori
14:52 Digi Portret - Razvan Penescu
15:00 Viata lui Pasquale Paoli
16:00 Ultimii vanatori
16:53 Digi Portret - Mihaela Glavan
17:00 Idei care au schimbat lumea
17:25 Idei care au schimbat lumea
18:00 Zeii copaci din tinutul stancos
18:53 Digi Portret - Ionut Budisteanu
19:00 Lumea de maine azi
19:18 Portrete noi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Ultimele descoperiri
20:00 Gastronomie la poalele vulcanului
20:53 Portrete noi
21:00 Deasupra Coreei de Sud
21:53 Digi Portret - Constantin Dumitriu
22:00 Istorie pentru tine
22:30 Istorie pentru tine
22:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 1
23:00 Minunile Lunii
23:50 Un infinit de curcubeie

Partenerii noștri

barbat pe patul de moarte

Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a...