Pe cât de atent și îndelung studiat este corpul uman, pe atât de multe mistere încă ascunde. Cercetătorii încearcă să le dea de cap pentru a ne ajuta să trăim mai mult și mai sănătos.
Organismul se modifică treptat de-a lungul timpului, uneori insesizabil. Un nou studiu demonstrează, însă, că în două momente ale vieții se produc schimbări bruște și radicale.
Conform unei cercetări realizate de Stanford Medicine, 44 și 60 de ani sunt vârstele la care microorganismele din interiorul nostru se modifică brusc. După evaluarea a 108 persoane cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani, în ceea ce privește microbiomul lor (intestinal și al pielii) și miile de molecule din corp, inclusiv metaboliți, ARN și proteine, s-a constat că mijlocul anilor 40 și începutul anilor 60 vin cu modificări importante în structura noastră.
Citește și: Microbiomul intestinal ar putea influenţa vârsta organismului uman
81% dintre moleculele studiate au arătat fluctuații neliniare cu mai multe schimbări bruște în anumite momente. Studiul publicat în Nature Aging, citat și de New York Post, a demonstrat că aceste modificări sunt oglinda unor transformări dramatice în organism.
„Nu ne schimbăm doar treptat în timp. Există unele transformări cu adevărat dramatice. Se pare că mijlocul anilor 40 este o astfel de perioadă, la fel și începutul anilor 60. Și acest lucru este valabil indiferent de clasa de molecule la care vă uitați”, a explicat Michael Snyder, profesor de genetică și autorul principal al studiului.
Concluzii valabile și pentru femei, și pentru bărbați
Realizatorii studiului au urmărit efectele schimbărilor moleculare și microbiene după ce au observat că riscul de a dezvolta afecțiuni legate de vârstă, precum boala Alzheimer și bolile cardiovasculare, înregistrează o creștere bruscă, mai degrabă decât constantă.
În cazul celor de 44 de ani, modificările moleculare au fost observate în numărul de molecule legate de alcool, cafeină, metabolizarea lipidelor, boli cardiovasculare piele și mușchi.
În cazul persoanelor ajunse la de 60 de ani, s-au observat schimbări legate de metabolismul carbohidraților și al cafeinei, reglarea imunității, funcția renală, bolile cardiovasculare, pielea și mușchii.
Aceste concluzii sunt valabile și pentru bărbați, și pentru femei. Ceea ce mai rămâne neclar este dacă aceste schimbări semnificative sunt legate de stilul de viață sau de materialul genetic.
Rinichii, ficatul, metabolismul și sistemele imunitare îmbătrânesc în ritmuri diferite la diferite persoane.
Citește și: E bărbat în toată firea, dar i se spune mereu că arată ca un adolescent. Care e, de fapt, vârsta lui și ce face pentru a părea cu decenii mai tânăr
- Te-ar putea interesa si:
- O proteină care influenţează longevitatea umană, identificată de cercetători: „Se găsește la multe...
- Maria Branyas, cea mai în vârstă persoană din lume, a murit la 117 ani. S-a stins în somn, fără...
- E bărbat în toată firea, dar i se spune mereu că arată ca un adolescent. Care e, de fapt, vârsta...