Gâdilatul este o senzație căreia puțini îi pot rezista. O percep și delfinii, cimpanzeii, șobolanii sau câinii. Doar că funcționează numai atunci când este ne provocată de altcineva. Un experiment făcut în Germania explică de ce nu ne putem gâdila singuri.
În timpul gâdilatului, hipotalamusul devine activ. La fel și acea regiune din creier unde este anticipată durerea. De aceea, unele persoane pot reacționa violent. Noul studiu a fost realizat cu un număr mic de voluntari. Prima reacție la gâdilat a subiecților a fost schimbarea expresiei faciale, iar la 300 de milisecunde distanță au schițat un zâmbet. 200 de milisecunde mai târziu au început vocalizările, adică râsul propriu-zis.
Așa cum era de așteptat, oamenii de știință spun că picioarele sunt cea mai sensibilă parte. Totuși, răspunsul la acest stimul nu apare și atunci când ne gâdilăm singuri. Iar o posibilă explicație ar fi că, în acel moment, creierul trimite semnale care inhibă senzația. Altfel, spun autorii, am râde de fiecare dată când ne-am pune șosete sau când ne-am încălța.
Citește și: Testul pe care trebuie să-l faci. Ce indică despre tine dacă nu poți să stai zece secunde într-un picior
Află totul despre gâdilat, dar și alte știri interesante, în emisiunea Jurnalul de Științe, prezentată de Teodora Safta. În fiecare vineri, de la ora 20, pe Digi World Romania și de la ora 22 pe Digi Life Romania.
- Te-ar putea interesa si:
- TIME: Insula Sylt, pe lista celor mai frumoase locuri din lume
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
- El e americanul care dă 2 milioane de dolari anual pentru a descoperi secretul tinereții fără...