Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când o arteră blocată sau ruptă determină lipsa bruscă a sângelui oxigenat în creier. Atunci când sângele bogat în oxigen nu poate ajunge la celulele nervoase dintr-o anumită regiune a creierului, acestea suferă deteriorări sau mor.
Există două tipuri de AVC: accidentul vascular ischemic și accident vascular și accidentul vascular hemoragic. Cel din urmă este mai rar, dar mai grav. Iată ce să faci pentru a încerca să previi un accident vascular cerebral, conform unui studiu Harvard.
1. Faceți exerciții fizice!
Activitatea fizică moderată scade semnificativ riscul de infarct miocardic și AVC. Asiguraţi-vă că faceţi mişcare cel puţin 30 de minute pe zi, de minim cinci ori pe săptămână. Chiar și plimbările sunt foarte eficiente și nu ar trebui neglijate.
2. Stop fumat!
Prin renunţarea la fumat, se diminuează considerabil probabilitatea de a suferi un AVC chiar în cursul primului an, iar după doi ani, riscul se reduce cu 50 la sută. La cinci ani de la renunţarea la ţigări, riscurile de a face un atac cerebral sunt identice cu cele ale unei persoane care nu a fumat niciodată.
Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău când renunți la fumat. Primele efecte se văd la doar câteva ore
3. Adoptați o dietă echilibrată!
Dacă mâncaţi sănătos şi echilibrat, puteţi scădea semnificativ şansele de dezvoltare a bolilor cardiovasculare sau a unui AVC. Includeţi în meniul zilnic multe fructe, legume, cereale integrale, peşte şi carne slabă. Evitaţi pe cât posibil alimentele procesate sau ambalate și consumul de băuturi carbogazoase.
4. Mențineți greutatea în limite normale!
Dacă sunteţi supraponderal sau obez, este foarte important să slăbiţi, pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral şi infarct miocardic. Chiar dacă slăbiţi doar câteva kilograme, poate fi de ajuns pentru a scădea nivelul colesterolului, al tensiunii arteriale şi al glicemiei.
5. Ţineți tensiunea arterială sub control!
Hipertensivii prezintă un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral în comparaţie cu persoanele care au valori normale ale tensiunii arteriale. Hipertensiunea poate suprasolicita pereţii arterelor, afectându-le rezistenţa.
- Te-ar putea interesa si:
- Studiu îngrijorător. Numărul deceselor anuale cauzate de cancer la nivel mondial aproape se va...
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...