Dietele bazate pe plante au devenit foarte populare în ultimii ani, mulți dintre oameni adoptându-le fie pentru beneficiile pe care le au asupra sănătății, fie pentru că și-au dorit să aibă grijă de mediul înconjurător. Totuși, dieta fructariană, care se bazează pe consumul de fructe, ar fi periculoasă pentru sănătate, atrag atenția experții.
Potrivit Science Alert, o dietă bazată pe consumul de plante este benefică pentru sănătate, întrucât poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă cu până la 40 la sută și de infarct cu până la 29 la sută. Totodată, ele sunt eficiente pentru pierderea în greutate.
Citește și: Femeile fumează mai puțin decât bărbații, dar se lasă mai greu de acest obicei. De ce se întâmplă asta
La polul opus, însă, se află fructarianismul, și anume dieta bazată pe consumul de fructe. Aceasta este o dietă restrictivă, iar experții susțin că nu are prea multe beneficii pentru sănătate.
Alimentația unei persoane care adoptă dieta fructariană ar trebui să fie formată în principal din fructe. Mai exact, 55-75 la sută dintre alimentele consumate ar trebui să fie fructe. Unii dintre fructarieni aleg să consume, însă și nuci, semințe și cereale. Chiar și așa, însă, excluderea unor grupe de alimente și nutrienți de care organismul are nevoie poate fi extrem de periculos pentru sănătate.
Deși cele mai multe fructe sunt considerate a fi sănătoase și nutritive, o dietă bazată pe fructe va avea un deficit de nutrienți, printre care proteine, fier, calciu, vitamina B și D, dar și acizi grași - Omega 3. Totodată, aceste deficiențe pot determina apariția unor probleme de sănătate, precum anemie, rahitism, osteomalacie (slăbirea oaselor), precum și probleme cu mușchii ori pielea.
Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău când renunți la fumat. Primele efecte se văd la doar câteva ore
De cealaltă parte, nivelul crescut de fructoză din organism, care este regăsită în fructe, poate determina probleme ale ficatului. Mai exact, aceasta poate determina depunerea de grăsime în ficat, ce poate duce la rezistența la insulină și la apariția bolii ficatului gras non-alcoolic.
- Te-ar putea interesa si:
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...
- Studiu: Mersul pe jos de trei ori pe săptămână „aproape înjumătăţeşte” reapariţia durerilor lombare