Un medic gastroeneterolog cu studii la Harvard a explicat pe TikTok cât de dăunătoare sunt sucurile cu zero zahăr, dar cu îndulcitori artificiali, așa-numitele "de dietă".
Dr. Saurabh Sethi din California a devenit și un influencer popular în domeniul sănătății. Recent, acesta a fost întrebat dacă băuturile dietetice sunt o "alternativă mai sănătoasă" la răcoritoarele obișnuite. Răspunsul lui categoric, motivat cu câteva exemple, a fost ferm: Nu.
@doctorsethimd Doctor Sethi : Are Diet Sodas Better Than Regular Sodas? 🥤🤔 #drink #medical ♬ Rockin - Chris Alan Lee
Risc crescut de atac de cord și AVC
Într-un clip postat pe rețelele sociale, medicul a explicat că femeile care beau zilnic "două sau mai multe sucuri cu îndulcitori se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral". Afirmația sa se bazează pe cercetări anterioare care au constatat că două sau mai multe băuturi îndulcite artificial cresc riscul de accident vascular cerebral cu 25% și riscul de boli de inimă cu 33%, scrie New York Post.
Risc crescut de boli renale
Dr. Sethi a spus și că "băuturile dietetice au un conținut ridicat de fosfor, ce poate cauza boli cronice ale rinichilor". Un studiu publicat în revista științifică Plos One, care a constatat o legătură directă între băuturile cu îndulcitori artificiali și apariția timpurie a bolilor renale, susține afirmația lui.
Pe lângă afectarea rinichilor, consumul în cantități mari de acid fosforic, care este adesea folosit pentru a curăța metalele ruginit, a îndepărta petele de apă dură și a elimina depunerile minerale, slăbește oasele prin eliminarea calciului.
Perturbarea microbiomului intestinal
Sethi menționează și că „sucurile dietetice pot afecta negativ sensibilitatea la insulină și perturba microbiomul intestinal, influențând sănătatea intestinală”.
Această afirmație se bazează pe cercetări universitare care au constatat că cele șase îndulcitori artificiali folosiți frecvent în băuturile dietetice — aspartam, sucraloză, zaharină, neotam, advantame și acesulfam de potasiu — sunt toți toxici pentru bacteriile intestinale care sunt esențiale pentru sănătatea generală.
Sucurile fără zahăr, dar cu îndulcitori artificiali pot crește poftele nesănătoase
Medicul din California mai spune și că sucurile fără zahăr, dar cu îndulcitori artificiali, care promit zero calorii, pot crește poftele pentru alimente bogate în calorii prin activarea unor receptori care provoacă pofta de mâncare.
Îndulcitorii artificiali, asociați cu un risc crescut de depresie
Îndulcitorii artificiali și băuturile îndulcite artificial, în special, sunt asociate cu un risc crescut de depresie, cercetătorii sugerând că aceste substanțe chimice stimulează anumite transmisii în creier care pot duce la depresie. Doctorul gastroeneterolog concluzionează: „În cele din urmă, băuturile dietetice nu oferă niciun beneficiu nutrițional”. A avut grijă să spună și că răcoritoarele obișnuite nu sunt o alegere mai bună și că oamenii ar trebui să limiteze serios sau să elimine consumul de sucuri.
Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au descoperit și că bulele pot afecta nervii. Ei au constatat că dioxidul de carbon din aceste sucuri efervescente activează aceiași receptori ai durerii, aflați la nivelul nasului, ca hreanul și muștarul, putând provoca stres organismului.
Citește și: Sucurile pot duce la căderea părului. Bărbații sunt cei mai afectați de consumul băuturilor cu zahăr
Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău atunci când renunți la zahăr
Citește și: Sucurile dietetice au efecte negative îngrijorătoare. Cine trebuie să le evite
- Te-ar putea interesa si:
- O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le...
- Unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali va fi declarat posibil cancerigen. Se găsește...
- Alimentele pe care medicii gastroenterologi încearcă să nu le consume niciodată. Cum ne afectează...