Un obicei simplu și ușor de integrat în rutina zilnică ar putea avea efecte spectaculoase asupra sănătății și longevității: mersul pe jos în intervale. Specialiștii spun că alternarea între mers rapid și mers lent timp de 30 de minute poate reduce riscurile asociate îmbătrânirii și poate prelungi viața cu până la șapte ani.
Așa-numitul „mers japonez” nu este, de fapt, o noutate, însă în ultimii ani a revenit în atenție, pe fondul popularității metodelor de antrenament ușor de practicat sau a clasicii ținte de 10.000 de pași pe zi, scrie Fox News.
Conform cercetărilor realizate în Japonia, mersul în ritm variabil, 3 minute în pas alert, urmate de 3 minute într-un ritm lent, timp de 30 de minute în total, poate reduce efectele negative ale vârstei: hipertensiunea, slăbirea musculaturii coapselor și scăderea capacității de efort.
„Pentru mulți, antrenamentele de tip HIIT (antrenamente cardio caracterizate prin alternarea unor perioade scurte de efort intens, cu intensitate maximă, cu perioade scurte de repaus sau efort mai redus) sunt prea intense: pun presiune pe articulații și pot duce la stres fiziologic sau senzație crescută de foame”, spune dr. Alexa Mieses Malchuk, medic de familie din Carolina de Nord. „De aceea, metodele accesibile precum mersul japonez pot fi o soluție excelentă pentru cei cu o rezistență mai scăzută sau probleme de mobilitate”.
150 de minute de mers pe săptămână, adică 30 de minute pe zi timp de 5 zile, pot aduce reale beneficii pentru sănătate, a explicat antrenoarea Jillian Michaels, adăugând că acest tip de mișcare ar putea adăuga chiar până la 7 ani în plus vieții.
De altfel, un studiu publicat în 2024 în Applied Physiology, Nutrition and Metabolism a confirmat că antrenamentele prin mers în intervale sunt eficiente mai ales pentru persoanele de vârstă mijlocie sau mai înaintată, inclusiv pentru cele care suferă de boli metabolice.
„Nu contează dacă alegi HIIT, mers japonez sau orice altă formă de activitate. Important este să găsești un tip de mișcare care îți place și pe care să-l poți practica în siguranță și cu plăcere”, conchide dr. Malchuk.
Citește și: Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim? Noi descoperiri despre reducerea rezistenţei ţesutului osos
Citește și: De ce ni se face pielea de găină și ce semnalizează acest reflex
Citește și: Ce este memoria falsă. Cum își „inventează” creierul amintiri
- Te-ar putea interesa si:
- Cea mai bătrână persoană din lume e o britanică de 115 ani. Povestea ei de viață și secretele...
- Cuplul cu cea mai longevivă căsnicie din lume, în Cartea Recordurilor. Secretele simple ale...
- Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a...