Blestemul vârstei de 35 de ani/ Shutterstock

"Blestemul vârstei de 35 de ani". Țara în care milenialii sunt deja prea bătrâni pentru unii angajatori

Blestemul vârstei de 35 de ani/ Shutterstock

Când Han şi-a pierdut locul de muncă de designer de interfeţe în Beijing, în februarie, s-a gândit că, datorită celor 10 ani de experienţă, nu va trebui să caute mult timp un alt loc de muncă. Dar, cum căutarea unui loc de muncă se prelungeşte, a început să se îngrijoreze. A trimis sute de cereri de angajare şi a fost invitată la doar patru interviuri, notează cnn.com.

Neavând opţiuni în profesia pe care şi-a ales-o, a apelat la slujbe cu jumătate de normă pentru a se descurca, lucrând ca şofer de livrări de mâncare - unde a fost "norocoasă să câştige 20 de yuani (2,8 dolari)" pe zi - şi ca ghid de cumpărături, la care a renunţat după ce a făcut apendicită acută, spune ea, din cauza faptului că a stat prea mult timp în picioare, relatează News.ro.

"Am încercat toate locurile de muncă posibile, dar fie consumau prea multă energie, fie erau plătite cu prea puţin", a spus ea. "Este dificil să menţii un trai de bază în fiecare zi, se pare."

Rădăcina problemei lui Han, crede ea, este că a devenit pur şi simplu prea bătrână în ochii multor potenţiali angajatori. Ea are 34 de ani.

Han, pe care CNN o identifică doar cu numele de familie din motive de confidenţialitate, se numără printre numeroşii mileniali care lucrează în China şi care se tem că au căzut pradă "blestemului celor 35 de ani".

Termenul a fost iniţial inventat pe reţelele de socializare pentru a descrie zvonurile privind disponibilizările de personal mai în vârstă de către marile companii de tehnologie, dar de atunci a devenit atât de răspândit încât este menţionat chiar şi de consilierii Partidului Comunist Chinez aflat la putere.

Citește și: Un doctor spune că vârsta lui biologică e cu 20 de ani mai mică decât cea reală. Care este rutina lui din fiecare dimineață

Oricine se îndoieşte de puterea blestemului nu trebuie decât să se uite la nenumăratele anunţuri de locuri de muncă online şi site-uri de recrutare care afirmă în mod explicit că solicitanţii de joburi nu trebuie să depăşească această vârstă, pe care mulţi experţi nici măcar nu o consideră vârstă mijlocie.

Sau uitaţi-vă pe reţelele de socializare: în luna iunie, plângerea unui călător care se referea la faptul că pensiunile din Beijing refuză de obicei clienţii cu vârste mai mari de 35 de ani a stârnit dezbateri aprinse, la fel ca şi o campanie de recrutare a unui templu taoist în iunie, când a spus că noii călugări trebuie să aibă "sub 35 de ani".

Într-adevăr, chiar şi guvernul chinez exclude candidaţii de peste 35 de ani pentru multe dintre posturile de funcţionari publici - o politică atacată de un deputat la reuniunea anuală de anul trecut a parlamentului chinez şi a celui mai important organism politic consultativ din China.

"Discriminarea invizibilă pentru persoanele de 35 de ani a existat întotdeauna la locul de muncă", a declarat deputatul Jiang Shengnan la adunare, a relatat publicaţia de stat China Youth Daily. "Este o risipă uriaşă de talente să respingi candidaţii pentru vârsta lor".

Chiar şi academicieni şi oficiali de top au recunoscut problema. Într-un raport din 2022 al ziarului de stat People's Daily, un profesor de la Şcoala Centrală a Partidului condusă de guvern - care pregăteşte cadrele Partidului Comunist Chinez - s-a referit la blestem ca la un "fenomen comun pe piaţa muncii de masă" şi a dat vina pe acesta pentru că a provocat o anxietate publică răspândită.

În acest an, agenţia Xinhua a propus ceea ce consideră a fi o posibilă soluţie - politici speciale care să favorizeze lucrătorii de peste 35 de ani, împreună cu asistenţă financiară şi reglementări împotriva discriminării pe criterii de vârstă.

Pentru mulţi dintre sutele de milioane de mileniali din China, soluţiile nu pot veni suficient de repede. În condiţiile în care China încă se luptă să îşi revină după pagubele economice provocate de pandemie şi în condiţiile în care există semne de încetinire a creşterii economice, şomajul a devenit o preocupare urgentă pentru mulţi. La nivel naţional, rata oficială a şomajului a urcat anul trecut la un nivel aproape record de 6,1% şi, deşi sfârşitul lockdown-ului a adus o oarecare uşurare, aceasta rămâne la 5,2%.

Citește și: Ce înseamnă igiena unui somn sănătos și câte ore ar trebui să dormim în funcție de vârstă

Problema a fost adusă în prim-plan, în parte, de ascensiunea industriei de tehnologie din China şi de faimoasa sa "cultură 996" - lucrul de la 9 dimineaţa la 9 seara, şase zile pe săptămână.

Este un program fără compromisuri, care este şi mai dificil pentru angajaţii mai în vârstă, cu familii de care trebuie să se ocupe, dar este o aşteptare comună în sectorul tehnologic extrem de competitiv - şi relativ tânăr - al ţării.

Experţii subliniază, de asemenea, că lucrătorii tineri angajaţi direct de la şcoală tind să fie mai ieftini, deşi alţii sugerează că preferinţa nu se referă doar la menţinerea cheltuielilor la un nivel scăzut.

Un raport al Xinhua din 2021 a argumentat că angajaţii care nu au fost promovaţi la nivel de conducere până la 35 de ani pot fi percepuţi ca fiind mai puţin de succes şi, prin urmare, mai predispuşi la disponibilizări.

Profesorul de la Şcoala Centrală a Partidului a subliniat acest aspect în raportul său de anul trecut, spunând: "În general, majoritatea angajaţilor cu 10 ani de experienţă vor deveni lideri sau manageri de echipă dacă abilităţile lor sunt cu adevărat bune. Cu alte cuvinte, "pragul de 35 de ani" nu se referă la vârsta în sine, ci la o măsură a capacităţii de muncă pentru angajatori."

Dar aceste limite înseamnă că mulţi oameni ajung ca Han, locuitorul din Beijing: supracalificat, educat, cu experienţă şi care se luptă să se menţină pe linia de plutire.

Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât din ce în ce mai multe persoane urmează studii de masterat şi doctorat în speranţa de a obţine un avantaj pe piaţa aglomerată a locurilor de muncă - întârziind astfel, în mod ironic, intrarea lor pe vechea piaţă a muncii.

Un creator de conţinut, Tao Chen, a atras atenţia la nivel naţional în martie, după ce a postat online despre experienţa sa. După ce a absolvit prestigioasa Universitate Sichuan cu un masterat în filosofie, a fost concediat de la o slujbă de jurnalist, apoi s-a angajat într-o serie de proiecte de afaceri eşuate. La 38 de ani, având puţine alte perspective, a devenit şofer de livrare de alimente - în cele din urmă a renunţat şi la acest loc de muncă, deoarece venitul nu era suficient pentru a ajunge la sfârşit de lună.

"Deşi am avut o experienţă de muncă foarte bună şi o diplomă de master, sunt foarte puţin competitiv după 35 de ani", a declarat Tao Chen în videoclipul său Douyin. Mai mult de 98% dintre cererile sale de angajare au rămas fără răspuns, în timp ce restul au considerat că era "inapt" pentru rolul respectiv.

"Aproape că am avut o cădere psihică", a spus el.

O nouă întorsătură a unei poveşti vechi

Pentru multe femei chineze, "blestemul" creşte şi agravează şi mai mult discriminarea de gen înrădăcinată care afectează de mult timp locurile de muncă.

Lucrătoarele din acest interval de vârstă spun adesea că se confruntă cu presiuni din partea angajatorilor reticenţi în a plăti concediul de maternitate. Acestea declară că nu au parte de promovări deoarece angajatorul se teme că îşi vor lua un concediu de lungă durată sau, mai rău, că s-ar putea să nu fie angajate.

"Văzând această vârstă, multe companii nu sunt dispuse să te recruteze", a declarat Han, rezidentă din Beijing. "Îi preferă pe cei tineri. La urma urmei, s-ar putea să mă căsătoresc şi să am copii în ochii lor. Chiar dacă le spun că nu intenţionez să mă căsătoresc, nu mă vor crede."

Când Liu, în vârstă de 35 de ani, rezidentă din Shenzhen, s-a întors la locul de muncă la o firmă de bioinginerie după un concediu de maternitate de şase luni, se aştepta să se alăture unui nou proiect. În schimb, a spus ea, a fost concediată brusc şi postul ei a fost dat unui proaspăt absolvent.

Citește și: Cum arată o zi din viața antreprenorului care vrea să devină adevăratul Benjamin Button. Ia 100 de suplimente pe zi și-și mănâncă cina la 11 dimineața

Câteva luni mai târziu, ea nu şi-a găsit încă un alt loc de muncă. Liu, care a ales un pseudonim din motive de confidenţialitate, crede că concediul de maternitate a fost cauza concedierii sale.

"Ei sunt foarte realişti. Când nu am nevoie de tine, te înlocuiesc cu forţă de muncă mai ieftină", a spus ea.

Şi bărbaţii pot fi afectaţi. Liu îşi aminteşte că a fost martoră la faptul că un coleg care tocmai devenise tată a primit ceea ce ea a numit misiuni nepotrivite, cum ar fi să fie trimis într-o călătorie de afaceri imediat după naştere.

Ea a spus că a văzut, de asemenea, angajaţi mileniali şi de vârstă mijlocie care au fost scoşi în evidenţă prin faptul că li s-a cerut să ridice mâna în şedinţe dacă aveau peste 30 de ani sau că nu au fost invitaţi la petrecerile companiei.

Liu bănuieşte că cea mai mare motivaţie a angajatorilor este pur şi simplu linia inferioară. "Multe companii iau în considerare eficienţa costurilor", a spus Liu. "Ei cred că salariul meu este mai mare decât al noilor absolvenţi, aşa că preferă să aleagă absolvenţii".

"Pot vedea dincolo de trucurile lor"

Experţii spun că cea mai bună modalitate de a ne apăra atât de ageism, cât şi de inegalitatea de gen este prin reforme juridice.

Yiran Zhang, profesor asistent la Cornell Law School, a declarat că, deşi legea muncii din China interzice discriminarea pe motive de etnie, gen şi credinţă religioasă, nu face acest lucru pe motive de vârstă.

Şi chiar şi în domeniile în care a fost oferită o anumită protecţie - cum ar fi pentru mamele care îşi iau concediu de maternitate - aplicarea legii este slabă, iar discriminarea de gen rămâne frecventă, a spus ea.

Angajaţii care reuşesc să îşi dea în judecată angajatorul pot primi doar despăgubiri mici, ceea ce îi descurajează pe unii dintre ei să continue acţiunile în justiţie, a adăugat Zhang.

Zhang şi alţi experţi au remarcat că au existat încercări în trecut de legiferare împotriva discriminării pe criterii de vârstă, unii politicieni considerând că este o prioritate pentru a ridica rata de natalitate în scădere, dar până acum acestea nu au reuşit să treacă în parlament.

Citește și: Povestea celui mai vârstnic medic din lume. Are 100 de ani, încă lucrează și a intrat în Cartea Recordurilor: “Pensionarea e inamicul longevității. Iubesc ceea ce fac”

Un mic progres a fost înregistrat la începutul acestui an, când mai multe provincii şi regiuni au relaxat restricţiile de vârstă pentru posturile de funcţionari publici, ridicând limita de la 35 la 40 de ani, potrivit presei de stat.

Între timp, Liu - fost manager de proiect în Shenzhen - speră acum să îşi câştige existenţa ca creator de conţinut, astfel încât să nu fie nevoită să se întoarcă la un loc de muncă tradiţional, plin de discriminare şi de discriminare în funcţie de vârstă.

"Am fost atât în companii mari, cât şi în companii mici, pot vedea dincolo de trucurile lor", a spus ea. "Vreau doar să fug de acolo".

Te-ar putea interesa si:
China a ordonat eliminarea WhatsApp şi Threads din App Store. Ce motiv a invocat Beijing
Cel mai bătrân bărbat din lume a murit la 114 ani. Venezueleanul Juan Vicente Perez Mora avea 11...
Cartofi expuşi în spaţiu au intrat într-o fază experimentală de plantare în nordul Chinei

Programul Zilei

Duminică21.04
Luni22.04
Marți23.04
Miercuri24.04
Joi25.04
Vineri26.04
Sâmbătă27.04
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Descoperim secrete
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:25 Arome din Sardinia
09:20 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
10:10 Secretele dinozaurilor din Jurasic
11:05 Ce se intampla cu epava Titanic
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
14:00 Inginerie pentru viitor
15:00 Civilizatii disparute
15:53 Portrete noi
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Curiozitati
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Descoperim secrete
18:47 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:48 Curiozitati
20:00 Arome din Sudan
20:53 Digi Portret - Ionut Budisteanu
21:00 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
21:47 Iluzii
22:00 Istorie pentru tine
22:30 Istorie pentru tine
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
00:20 Curiozitati
00:30 Descoperiri
01:25 Picturi celebre
02:20 Inginerie pentru viitor
03:15 Civilizatii disparute
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Descoperim secrete
07:32 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR SARCOFAGUL GHICA
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:25 Arome din Sudan
09:20 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
10:07 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR BRATARILE DACICE
10:10 Istorie pentru tine
10:40 Istorie pentru tine
11:08 Miniversul
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Portrete noi
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Curiozitati
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Descoperim secrete
18:47 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Ultimele descoperiri
20:00 Arome din India de Sud
20:53 Ultimele descoperiri
21:00 Spectaculoasa planeta albastra
21:53 Portrete noi
22:00 Nava spatiala Lucy: despre originile sistemului solar
22:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COIF COTOFENEsTI
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
23:45 Miniversul
00:40 Descoperiri
01:35 Picturi celebre
02:30 Inginerie pentru viitor
03:25 Razboi: cautatorii de comori
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Descoperim secrete
07:32 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR PIETROASELE
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:22 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR HINOVA
08:25 Arome din India de Sud
09:20 Spectaculoasa planeta albastra
10:15 Nava spatiala Lucy: despre originile sistemului solar
11:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR APAHIDA
11:15 Ultimele descoperiri
11:43 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
12:53 Portrete noi
13:00 Picturi celebre
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Portrete noi
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Ultimele descoperiri
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome din Thailanda
20:53 Digi Portret - Razvan Suma
21:00 Spectaculoasa planeta albastra
22:00 Istorie pentru tine
22:30 Istorie pentru tine
22:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COROANELE REGALE
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
23:45 Ultimele descoperiri
00:15 Ultimele descoperiri
00:32 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
00:40 Descoperiri
01:35 Picturi celebre
02:30 Inginerie pentru viitor
03:25 Razboi: cautatorii de comori
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Secrete de muzeu
07:35 Lumea de maine azi
08:00 Lumea de maine azi
08:22 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE PISTOL
08:25 Arome din Thailanda
09:20 Spectaculoasa planeta albastra
10:15 Istorie pentru tine
10:45 Istorie pentru tine
11:12 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE CERAMICA
11:15 Ultimele descoperiri
11:40 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
12:52 Digi portret: ANDREEA BORTUN
13:00 Picturi celebre
13:54 Digi Portret - Constantin Dumitriu
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Digi Portret - Stefan Caltia
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Curiozitati
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:17 Digi Portret - Dan Dinu
19:25 Lumea de maine azi
19:48 Ultimele descoperiri
20:00 Arome din insulele Thailandei
20:53 Digi Portret - Wargha Enayati
21:00 Spectaculoasa planeta albastra
21:54 Digi Portret - Justin Ionescu
22:00 Aripi si radacini
23:45 Povestiri stiintifice
00:10 Ultimele descoperiri
00:40 Descoperiri
01:32 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 1
01:35 Picturi celebre
02:30 Inginerie pentru viitor
03:25 Razboi: cautatorii de comori
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Aripi si radacini
07:45 Secrete de muzeu
08:35 Lumea de maine azi
08:52 Digi Portret - Alexandru Ciubotariu
09:00 Lumea de maine azi
09:22 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
09:25 Arome din insulele Thailandei
10:20 Spectaculoasa planeta albastra
11:15 Povestiri stiintifice
11:40 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:47 Ultimele descoperiri
17:00 in vacanta
17:30 in vacanta
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome de pe Valea Loarei
20:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
21:00 Spectaculoasa planeta albastra
22:00 Aripi si radacini
23:45 Povestiri stiintifice
00:10 Ultimele descoperiri
00:35 Descoperiri
01:30 Picturi celebre
02:30 Inginerie pentru viitor
03:25 Razboi: cautatorii de comori
04:10 Cele mai pitoresti rauri din lume
04:57 Filler Digipedia - ISTORIA POLITICA
05:00 in vacanta
05:30 in vacanta
06:00 Aripi si radacini
07:42 Digipedia - China
07:45 Secrete de muzeu
08:35 Lumea de maine azi
09:00 Lumea de maine azi
09:25 Arome de pe Valea Loarei
10:20 Spectaculoasa planeta albastra
11:15 Povestiri stiintifice
11:40 Imprevizibilul nostru Soare
12:00 Descoperiri
13:00 Picturi celebre
13:54 decembrie
14:00 Inginerie pentru viitor
14:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:47 Curiozitati
17:00 Idei care au schimbat lumea
17:25 Idei care au schimbat lumea
17:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Curiozitati
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome din Insulele Marchize
20:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
21:00 DIGIPEDIA
21:35 Sustenabilitate... simpatica
22:00 Dinozaurii de pe taramul inghetat
22:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
23:00 inaintea razboiului
23:50 Imprevizibilul nostru Soare
00:10 in cautarea vasului Guerrero
00:37 Digi portret: RAZVAN POPOVICI
00:45 Descoperiri
01:40 Picturi celebre
02:35 Inginerie pentru viitor
03:30 Razboi: cautatorii de comori
04:15 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:05 Idei care au schimbat lumea
05:30 Idei care au schimbat lumea
06:00 inaintea razboiului
06:50 Secrete de muzeu
07:40 Lumea de maine azi
08:05 Lumea de maine azi
08:30 Arome din Insulele Marchize
09:25 DIGIPEDIA
10:00 Sustenabilitate... simpatica
10:20 Dinozaurii de pe taramul inghetat
11:15 Ce vad animalele?
11:45 Ultimele descoperiri
12:00 Descoperiri
12:53 decembrie
13:00 Picturi celebre
13:53 decembrie
14:00 Australia in culori
14:51 decembrie
15:00 Razboi: cautatorii de comori
15:46 Spatiul si lacomia umana
16:00 Cele mai pitoresti rauri din lume
16:48 Ultimele descoperiri
17:00 Idei care au schimbat lumea
17:14 Ultimele descoperiri
17:25 Idei care au schimbat lumea
17:51 decembrie
18:00 Secrete de muzeu
18:46 Ultimele descoperiri
19:00 Lumea de maine azi
19:25 Lumea de maine azi
19:47 Curiozitati
20:00 Arome din Seychelles
21:00 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
21:47 Iluzii
22:00 Dinozaurii de pe taramul inghetat
22:53 decembrie
23:00 inaintea razboiului
23:50 Ce vad animalele?
00:20 Ultimele descoperiri
00:35 Ultimele descoperiri
00:45 Descoperiri
01:40 Picturi celebre
02:35 Australia in culori
03:30 Razboi: cautatorii de comori
04:15 Cele mai pitoresti rauri din lume
05:05 Idei care au schimbat lumea
05:19 Curiozitati
05:30 Idei care au schimbat lumea

Partenerii noștri

Hand,Of,Businessman,Touching,Hologram,Screen,With,World,Map,Background.

Oamenii de ştiinţă avertizează asupra riscurilor asociate cu „neurotehnologiile”. Posibilele pericole