Temperaturile toride din timpul verii pun presiune nu doar asupra psihicului, ci și asupra sănătății fizice, iar inima este una dintre cele mai vulnerabile ținte ale valurilor de căldură, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare preexistente.
Dr. Adedapo Iluyomade, cardiolog în cadrul Miami Cardiac & Vascular Institute, avertizează că temperaturile ridicate obligă inima să depună un efort suplimentar.
„Atunci când corpul se încălzește, vasele de sânge de la suprafața pielii se dilată pentru a permite sângelui să circule mai aproape de exterior, cu scopul de a ne răcori. Ca să mențină tensiunea arterială în limite normale, inima începe să bată mai repede și să lucreze mai intens, ceea ce crește nevoia de oxigen a organismului”, a explicat medicul într-un interviu acordat Fox News.
Acest efort suplimentar pune presiune asupra inimii și poate duce la deshidratare sau îngroșarea sângelui, declanșând simptome sau chiar evenimente cardiace acute, mai spune specialistul.
Citește și: Semnele insolației și ale șocului termic. Cum le recunoști și cum intervii rapid
Dr. Iluyomade face referire la o analiză recentă care a examinat peste 6.000 de cazuri de expunere la căldură și a descoperit că „și o creștere ușoară” a temperaturii corporale poate accelera ritmul cardiac cu aproape 30 de bătăi pe minut. „Studiile arată că la fiecare creștere cu 1 °C a temperaturii ambientale, riscul de deces de cauză cardiovasculară crește cu aproximativ 2%. Iar în timpul valurilor de căldură, riscul de infarct, insuficiență cardiacă sau aritmii crește considerabil”, adaugă el.
În unele cazuri, efectele pot fi „suficiente pentru a declanșa infarcturi silențioase la persoanele care suferă de boală coronariană”.
Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), unele medicamente pentru inimă pot amplifica reacțiile organismului la temperaturile ridicate, crescând astfel riscurile.

Efecte caniculă / Foto: Profimedia
Semne de alarmă și măsuri preventive pe durata verii. Cei care au deja probleme cu inima sunt cei mai expuși la problemele generate de caniculă
Pentru cei care trăiesc cu afecțiuni precum boala coronariană, insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială sau tulburările de ritm cardiac, dr. Iluyomade recomandă o serie de măsuri preventive pe durata verii: evitarea expunerii la soare în mijlocul zilei, hidratarea adecvată (inclusiv cu electroliți) și petrecerea timpului în locuri răcoroase și umbrite.
Chiar și persoanele fără un diagnostic cardiac ar trebui să fie atente la semnalele de stres termic asupra inimii. Printre simptomele de alarmă se numără: senzația de constricție în piept, dificultăți în respirație, tahicardie, umflarea picioarelor, amețeli sau stări de leșin.
„Este important să fim atenți și la semnele mai subtile, cum ar fi oboseala neobișnuită, senzația că inima bate puternic în repaus, stări de greață sau confuzie”, subliniază cardiologul.
Asociația Americană a Inimii mai atrage atenția și asupra simptomelor insolației: temperatură corporală foarte ridicată (peste 39,4°C), piele fierbinte, roșie, uscată sau transpirată excesiv.
Concluzia medicului este clară: „Hidratați-vă constant, faceți pauze în locuri cu aer condiționat sau umbrite, evitați efortul intens în orele de vârf și purtați haine ușoare, din materiale respirabile. Așa vă puteți proteja inima de efectele caniculei”.
- Te-ar putea interesa si:
- Omenirea va trebui să înveţe să trăiască în prezenţa valurilor de caniculă. Sudul Europei, afectat...
- Canicula recentă din Europa a provocat 2.300 de decese, estimează oamenii de ştiinţă. „Într-o lume...
- Semnele insolației și ale șocului termic. Cum le recunoști și cum intervii rapid