Poate părea inofensiv, ba chiar relaxant, să adormi imediat după duș, cu părul încă umed. Însă experții trag un semnal de alarmă: acest obicei aparent banal poate avea efecte neplăcute atât asupra părului și scalpului, cât și asupra pielii feței.
Citește și: Cât de des ar trebui să-ți speli părul? Greșeala pe care mulți o fac
Păr fragil și despicat, scalp iritat și bacterii în pernă
Briana Delvecchio, hairstylist în New York, avertizează că părul ud este mult mai vulnerabil în timpul somnului. „Când e umed, legăturile de hidrogen din firul de păr sunt temporar rupte, ceea ce îl face mai elastic și fragil. Dacă mai adaugi și frecarea de pernă, ai rețeta perfectă pentru vârfuri despicate, noduri și deteriorare pe termen lung”, a explicat ea pentru Fox News Digital.
Problemele nu se opresc la firele de păr. Scalpului nu-i priește deloc umezeala prelungită. „Un scalp umed, lipit ore întregi de o pernă, creează un mediu cald și umed, ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor. Asta poate duce la iritații, mătreață sau la senzația de rădăcini grase încă de dimineață”, adaugă specialista.
Citește și: Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Probleme și pentru ten. Umezeala transferată pe pernă poate duce la acnee sau iritații
Părul ud nu afectează doar scalpul, ci și pielea feței, scrie nypost.com. Umezeala din păr se transferă pe fața de pernă, care devine un adevărat cuib pentru bacterii, fungi și acarieni. Dr. Noah Gratch, dermatolog certificat din New York, avertizează că acest mediu poate contribui la apariția coșurilor, în special a acneei fungice, sau la agravarea unor afecțiuni precum eczema.
„Un scalp mereu umed poate favoriza proliferarea Malassezia, o ciupercă care trăiește în mod natural pe pielea capului, dar care, în exces, poate declanșa dermatită seboreică sau mătreață”, explică medicul.
În plus, dormitul frecvent cu părul ud poate crește riscul de foliculită, inflamația foliculilor de păr, care se manifestă prin iritații, roșeață și coșuri mici, mai ales la persoanele cu pielea sensibilă sau scalp gras.
Cum previi problemele. Uscare corectă și îngrijire blândă
Pentru a evita toate aceste neplăceri, specialiștii recomandă câteva gesturi simple:
- tamponează bine părul cu prosopul,
- aplică un balsam leave-in pentru protecție,
- folosește foehnul la temperatură joasă, sau împletește lejer părul doar după ce s-a uscat parțial.
- Te-ar putea interesa si:
- Cât de des ar trebui să-ți speli părul? Greșeala pe care mulți o fac
- Cât de nocive pot fi pentru piele și sănătate dușurile foarte fierbinți. Avertismentul medicilor și...
- Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și...